Burn-out coaching

Als je niet van richting verandert, kom je uit bij het begin

Moe zijn en slecht slapen is iets wat iedereen wel kent. Maar wanneer dit langer duurt dan dat je gewend bent, je niet kunt stoppen met piekeren en nadenken en wanneer je jezelf lusteloos voelt, dan kan er sprake zijn van een burn-out. Hoe weet je welke symptomen hierbij horen, en wat is het nu eigenlijk precies? Dé beroepsziekte van dit moment laat zich niet vangen in slechts één term, veelgehoord en gebruikt zijn: emotioneel uitgeput, uitgeblust en afgebrand. Zowel lichamelijk als emotioneel 'er doorheen zitten', dat typeert een burn-out.

Veel mensen kampen vandaag de dag met een burn-out. De symptomen bestaan uit lichamelijke- en psychische klachten in combinatie met afstandelijk gedrag. Een afstandelijke houding richting collega’s en klanten, maar ook steeds minder interesse in sociale contacten of zelfs je eigen privéleven zijn uitingen van een burn-out. Herken je jezelf in onderstaande symptomen? Dan is een een coachingstraject met een gespecialiseerde burn-out coach een verstandige stap.

Er zijn veel verschillende definities en bewoordingen voor de kenmerken van een burn-out, de meest en bijna altijd voorkomende sommen we hier voor je op:

  • Emotionele uitputting: je voelt je zwaar en altijd vermoeid, je reserves zijn op en je krijgt je batterij maar niet niet meer opgeladen.
  • Afstandelijk gedrag: je vertoont een koude, negatieve en dus afstandelijke houding tegenover anderen. Niet alleen ten opzichte van je collega's en/of leidinggevende(n), maar ook tegen je partner en vrienden.
  • Het gevoel dat je competenties en kwaliteiten afnemen: je beoordeelt jezelf steeds negatiever en je hebt het gevoel en idee dat minder goed presteert dan je van jezelf gewend bent.

Één op de tien werkenden heeft klachten die burn-out gerelateerd zijn. Dit blijkt uit de resultaten van het ‘Permanent Onderzoek Leefsituatie’ van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Wanneer we uitgaan van een werkzame beroepsbevolking van 7 miljoen gaat het om 700.000 mensen die kampen met burn-out verschijnselen. Hierin is geen verschil tussen vrouwen en mannen.

Vaak wordt bij een burn-out direct werk gerelateerd gedacht, bijvoorbeeld wanneer er voor een langere periode onder grote (tijds)druk gewerkt is. Op een zeker moment is je energie op en voel je je volledig uitgeput. Wat nogal eens verwarrend kan zijn is,  dat je buiten je werk om in je vrije tijd wel voldoende energie hebt om van alles aan te pakken.

In Nederland is er een internationaal gehanteerd werkstress-model ontwikkeld. Het model veronderstelt dat verschillende processen invloed hebben op het krijgen van een burn-out. Hulpbronnen, zoals autonomie, het gevoel van controle en steun van collega’s, beschermen volgens dit model tegen burn-out. Taakeisen, zoals werktempo, tijdsdruk en emotionele belasting zouden het risico op burn-out juist vergroten. Wanneer de hulpbronnen voldoende bescherming bieden tegen de taakeisen, loop je als  werknemer minder risico op burn-out. Maar als de taakeisen langdurig groter zijn dan de hulpbronnen vergroot de kans en ligt een burn-out op de loer.

Zo makkelijk is het helaas niet. Iedereen is anders en ervaart stress anders. Waar een situatie voor de een stressvol is hoeft dat voor de ander niet zo te zijn. Hoe je een werksituatie ervaart hangt af van verschillende factoren. Denk aan je persoonlijke eigenschappen die de werksituatie negatief kunnen beïnvloeden, onrust in je privésituatie, maar ook je erfelijkheid kan een rol spelen bij sommige geestelijke gezondheidsklachten.

De aanpak van onze burn-out coaches richt zich niet alleen op het bestrijden van de symptomen, maar op de dieperliggende oorzaak van burn-out. Alleen dan kun je duurzaam herstellen. 

Burn-out coaching

Kies het pakket dat bij jou past

Hieronder vind je alle coaching pakketten die Schouten & Nelissen aanbiedt. Coaching voor medewerkers en coaching voor management wordt in pakketten van 6, 9 en 12 uur aangeboden. Is het voor jou niet duidelijk welk pakket het beste bij je past of welk keuze jouw werkgever misschien al voor je gemaakt heeft? Neem dan contact op met één van onze adviseurs, zij helpen je graag!

Coaching voor medewerkers

Je bent werkzaam als medewerker in een kleine organisatie of groter bedrijf, of je bent zzp-er. Iedereen wil zich sterk en gelukkig voelen. Of het nu gaat om het vinden van rust en geluk in je huidige functie, het zetten van een volgende stap, het omgaan met stress, de omgang met je collega’s & managers; voor elke vraag bieden we een passend coachtraject. Ook helpen we jou met privé vraagstukken; financiële issues, een echtscheiding of lichamelijke problemen kunnen van grote invloed zijn op je werk en levensgeluk.

Duur: keuze uit 6, 9 of 12 uur € 165,- per uur excl. btw Selecteer jouw coach voor dit pakket

Coaching voor management

Als manager of senior professional heb je soms het gevoel dat je in een spagaat zit. Je streeft de doelen van je organisatie na, maar je wilt de belangen van je team niet uit het oog verliezen. Daarnaast heb je zelf vaak ook nog een ambitie. Persoonlijke coaching kan jou als manager of senior professional helpen je sterker en gelukkiger te voelen; in je professionele rol, maar zeker ook als mens. Privé vraagstukken raken wij ook aan: hoe sterker jij je als mens voelt, hoe beter jij zal presenteren op je werk.

Duur: keuze uit 6, 9 en 12 uur € 225,- per uur excl. btw Selecteer jouw coach voor dit pakket

Coaching voor executives

Als executive en/of directielid heb je soms het gevoel dat je geen eerlijke feedback krijgt. In dit coachtraject krijg je een diepgaand inzicht in jezelf. In een vertrouwelijke omgeving ben je in staat om met je coach je onderliggende overtuigingen en aannames bloot te leggen. Die houd je tegen het licht, om vervolgens nieuwe persoonlijke ambities en ontwikkeldoelen te stellen en gewoontegedrag om te buigen. Jouw levensgeluk staat hierbij centraal, zowel als mens als jouw professionele rol.

Duur: maatwerk Prijs op aanvraag Selecteer jouw coach voor dit pakket

ZelfKennisMethode

Wat vind ik echt belangrijk in mijn werk en leven? Welke kant wil ik op en hoe kom ik in beweging? Hoe word ik effectiever, onafhankelijker, energieker, meer mezelf? Wat drijft mij? En wat houdt mij tegen? Na coaching met de ZelfKennisMethode (ZKM) ken jij jezelf beter! Je weet wat je motiveert en waar je van gaat stralen. Maar ook wat je belemmert om jezelf verder te ontwikkelen en belangrijke keuzes te maken.

Duur: 12,5 uur € 2500,- totaal excl. btw Selecteer jouw coach voor dit pakket

Talentmeting

Wat zijn jouw sterke punten, waar zit jouw kracht? En wat zijn jouw innerlijke drijfveren, waar krijg je energie van? Wanneer je dit weet, dan kan je daarop inspelen en uiteindelijk je werkgeluk vergroten. Ook inzicht in jouw valkuilen en ontwikkelpotentieel, waar ben je niet goed in, zullen je helpen om disfunctioneren te voorkomen. Vanuit de Talentmeting kunnen wij gerichter aan de slag; er is 30%-40% minder tijd nodig voor een effectief coaching traject.

Duur: 10 minuten online & 1 uur debrief € 375,- totaal excl. btw Selecteer dit pakket

Talentmeting met coaching

Je wilt beter begrijpen wat je drijft. Waar ben jij nou echt goed in, wat onderscheidt jou? Wat houdt je misschien nog tegen. Vaste patronen en valkuilen zichtbaar maken en overwinnen waardoor niets jou meer tegenhoudt.

Duur: 10 minuten online, 1 uur debrief en 3 uur coaching € 750,- totaal excl. btw Selecteer jouw coach voor dit pakket
Heb je vragen over onze pakketten of ons aanbod?